Hjulfest på Söderåsen

Mountainbikefamiljen tar ut svängarna i bästa förbundet

Av
PER OHLSSON

KLÅVERÖD. Tre gånger i veckan kastar sig familjen Engström Sjögren utför rotsprängda stigar. Sedan tar mamma Maria, pappa Adam och sonen Albin sats uppför knaggliga kullar.
På Söderåsens sluttning samlas folk i gula dräkter och märkliga hjälmar.
De tillhör Åstorps cykelklubb och har fastnat för disciplinen mountainbike (MTB). Skoj på hoj i kuperad terräng.
Här finns entusiaster med stor geografisk spridning, beredda att trampa sig fram över ett kalhygge i Klåveröd.
– Det började egentligen med att jag bestämde mig för att åka Vasaloppet, berättar Maria Engström.
Det var för drygt fyra år sedan och plötsligt flög något i hennes man.
– Jag ville utmana Maria, så jag föreslog att vi skulle göra Klassikern (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet) tillsammans. Hon svarade ja, vilket jag aldrig hade räknat med, berättar Adam Sjögren.

De köpte cyklar, la i högsta växeln och sonen Albin hängde på.
– Vi var inte speciellt aktiva innan, men fastnade direkt. Något Vasalopp på skidor har det inte blivit ännu, men väl Cykelvasan på mountainbike tre gånger, säger Maria.
Billesholmsfamiljen hittade en ny sport och fann nya vänner i Åstorps CK. Och härom veckan premierades Adam Sjögren när Sparbanksstiftelsen delade ut stipendium på 10 000 kronor till skånska idrottsledare.
– Vi har gjort en ordentlig ungdomssatsning i Åstorp, men framför allt är det en sport för alla åldrar och som du ser är det vanligt att både barn och föräldrar kör. Och vi är en av få föreningar som hyr ut cyklar. Ekonomin är bra, så vi har råd att låta de som vill prova, säger Adam.

Åstorparen Tony Kalitta tycker att MTB är genvägen till landsvägscykel. Att det känns tryggare att ha sina ungar flängande över stock och sten än bland bilar och tung trafik. Men så småningom styr en del om och gör andra vägval.
Thomas Merlöv och hårdsatsande sonen Ville kommer från Helsingborg, liksom Sofie Olsson.
Mats och Eric Karlsson är fartfantomer från Billesholm.
– Jag började cykla mountainbike i Malmö när jag var betydligt yngre, sedan hittade jag tillbaka till sporten för några år sedan och insåg hur roligt det var, säger Mats.
Svenska Cykelförbundet utsågs till Årets idrottsförbund 2016, med Jenny Rissveds OS-guld i MTB-disciplinen cross country och Emma Johanssons linjeloppssilver (också från Rio de Janeiro) som årets topphändelser. Det är ordentlig fart på verksamheten även på det lokala planet, inte minst bland mountainbikefolket.
Nyligen bildades en klubb i Örkelljunga och lite här och var i närområdet finns MTB-banor, som på Brohult i Helsingborg och Järavallen mellan Landskrona och Kävlinge.
– Vi håller mest till runt Tingvalla i Åstorp, men ibland tar vi bilen och drar iväg och tränar på annat håll. Det bästa med sporten är att man bara kan sticka ut när man känner för det, säger Maria Engström.
Hon som skulle köra ett skidlopp men fastnade i cykelsadeln.


Ville Merlöv, Eric Karlsson och Albin Sjögren far fram över stock och sten i gränstrakterna mellan Svalöv och Klippan.

Ville Merlöv, Eric Karlsson och Albin Sjögren far fram över stock och sten i gränstrakterna mellan Svalöv och Klippan.

Mats Karlsson, återvändare i kuperad cykelsport.

Mats Karlsson, återvändare i kuperad cykelsport.

Mamma Maria skulle köra Vasaloppet, och pappa Adam slängde ur sig en utmaning. Ja, så styrde billesholmarna rakt in i MTB-familjen och sonen Albin Sjögren hängde på av bara farten.

Mamma Maria skulle köra Vasaloppet, och pappa Adam slängde ur sig en utmaning. Ja, så styrde billesholmarna rakt in i MTB-familjen och sonen Albin Sjögren hängde på av bara farten.

MTB-historia

Utvecklingen av terrängcykeln började på USA:s västkust av ett gäng cyklister som började tävla mot varandra nedför Mount Tamalpais i Marin County norr om San Francisco i Kalifornien. Den lilla grusvägen hade en sträcka på tre kilometer med en fallhöjd på 400 meter. Detta har kommit att kallas "terrängcykelns födelse".

1976 är vanligtvis vedertaget som året då terrängcykeln kom till.

I dag finns mängder av grenar:

  • Cross Country (XC)-terrängcyklar har i allmänhet bara ett mindre mått av fjädring (runt 80-100 mm) fram och/eller bak och är ganska lätta, från 9 till 14 kg. Typisk cross country-terräng anses ha minst lika många uppförs- som utförslöpor, men innehåller inga stunt-moment.
  • Enduro (eller "All-Mountain")-cyklar är oftast tyngre än XC-maskiner, typisk vikt mellan 14 och 16 kg. Dessa cyklar har större fjädringsomfång, ofta så mycket som justerbar till 150 mm både fram och baksving.
  • Freeride terrängcyklar liknar kraftigare Endurocyklar, med vikt efter behov (15 - 30 kg) och med bättre fjädringsegenskaper för att klara stunts och höga drops.
  • Downhillcyklar är vanligen relativt tunga och kraftiga, ofta kring 16 kg och har typiskt uppåt 200 mm fjädringsomfång.
  • Trials tas fram speciellt för cykeltrial, är mycket lätta (7 – 12 kg) och saknar ofta all dämpning. Moderna cyklar saknar till och med sadel, eftersom den är i vägen för åkaren som hela tiden kör stående.
  • Dirt Jumping, Urban och Street-terrängcyklar är en mellanform till trial-maskin, BMX och freeride-cykel. Dessa cyklar används främst i hopp.
  • Single-speed är en terrängcykel med fast utväxling. Utväxlingen beror helt på terrängen och den individuella åkarens styrka och skicklighet.
  • Mountain Cross eller "4X racing" är ett ganska nytt åksätt utför, där fyra åkare samtidigt på en preparerad BMX-lik bana tävlar om att komma först ned.
  • North Shore är en stuntform med ursprung från den besvärliga terrängen i Vancouver, på Kanadas västra kust, där man cyklar på smala träbanor som dels kan vara uppsatta i träd och även på mark. (Wikipedia)

Publicerad 22 May 2017 09:30

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag