Droger bland unga en utmaning för fältarna

 ÖRKELLJUNGA. De är relativt nyanställda, men målet är klart. Jonna Göransson och Ksenija Cirkin Frank vill finnas som stöttepelare och trygghet för kommunens barn och unga.
– Just nu bygger vi grunden för vårt fortsatta arbete. Vi har insett att vi måste fokusera på ungas inställning och attityd till alkohol och droger. Var befinner ungdomarna sig och finns det något de behöver ha hjälp med? Vi har noterat att användning av alkohol och droger sjunker långt ner i åldrarna. Det är viktigt att föräldrarna är medvetna om detta och har en öppen och bra dialog med sina barn.

Jonna är fältsekreterare inom socialförvaltningen och Ksenija är fritidsledare inom utbildningsförvaltningen. De rör sig runt om i kommunens skolor, fritidsgårdar och ute på byn med målet att vara ett känt ansikte som unga kan anförtro sig åt.
– Det har varit en stor omsättning bland fältarna sedan hösten 2015 trots stor efterfrågan. För min egen del känns det som att jag kommit för att stanna. Det är ett roligt och varierande jobb, säger Jonna.

Tankarna kring hur de båda fältarna ska sätta avtryck är flera. Ett av förslagen är att starta grupper där de kan arbeta in sig och bli en naturlig del i de ungas vardag. För barn på högstadiet kan det bli aktuellt med ämnen som vänskap, mobbing, psykisk ohälsa och alkohol.
– Vi vill inte stå med pekpinne och föreläsa utan vi vill skapa en dialog där vi delar erfarenheter, kollar av hur ungdomarnas tankar går och fångar upp signaler.

Kan man prata med er om allt?
– Ja. Även om det känns som att man är den enda som ”har det så här” så har vi har alltid hört något som är värre.
Fältassistenterna finns ute på byn varje onsdagskväll och varannan fredagskväll.
Fotnot. Kom enkelt i kontakt med fältarna genom deras Facebooksida "Fältare Örkelljunga".
Om fältarna:
Namn: Jonna Göransson.
Ålder: 27.
Bor: Helsingborg, kommer från Örkelljunga.
Fritiden: Sjunger och dansar.
Jag är: Öppen, glad, utåtriktad, omtänksam.
Detta visste ni inte: Älskar att dansa, obotlig nagelbitare.
Då skämdes jag: Jag dömde en innebandymatch för barn och skulle flytta mig för bollen. Jag snubblade över sargen och hamnade mitt i motståndarlagets tränares knä.
 
Namn: Ksenija Cirkin Frank.
Ålder: 30.
Fritiden: Umgås med barnen.
Jag är: Glad, nyfiken.
Detta visste ni inte: Jag spelar gitarr och sjunger gubbrock.
Då skämdes jag: Jag var så exalterad när jag spelade bas på Företagsrock att jag glömde spela.
 
Diana Larsson

Publicerad 18 May 2017 21:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag