Hektisk tid för kårentusiaster

Åstorp och Bjuv gör gemensam sak – och hoppas på musikskolan: ”Allra värst är nog att hitta tubaister”

Av
PER OHLSSON

ÅSTORP/BJUV. Kring millenniumskiftet dippade intresset. Nu är det kris för en kulturyttring med rötterna i 1800-talet. Men sega gubbar – plus en och annan kvinna – håller liv i musiken och hoppas på nyrekrytering.
Valborg och första maj blåste förbi med flera olika engagemang och nu väntar Musikens dag i Billesholms Folkets park (14 maj), Hantverksdagarna i Perslund (20-21 maj), Kristi himmelsfärdskonsert (25 maj) och snart även nationaldagsfirande (6 juni) och friluftskonsert (19 juni). En del gemensamma speltillfällen -- andra var för sig eller i speciella konstellationer.
Våren är intensiv för musikkårerna från Åstorp och Bjuv. Så har det alltid varit. Men hur kommer det att bli i framtiden? För leden håller sakta men säkert på att tunnas ut.
– I slutet av 1980-talet hade vi drygt 40 medlemmar i Åstorp – i dag är det väl 15, konstaterar Sven-Hugo Svensson.
– Det är svårt att locka ungdomar – inte bara här utan i hela landet, konstaterar bjuvsingen Lars Eklund.
I Helsingborg och Landskrona har flera kårer försvunnit, men på mindre orter kämpar entusiasterna på.
– Förr fanns det bara fotboll och musikkåren att välja på när man var ung, säger Sven-Hugo Svensson.
– Nu försvinner de flesta när de ska börja gymnasiet, konstaterar Rustan Svensson.
– Under Musikens dag ska vi spela tillsammans med kommunala musikskolan, med lite tur kanske några elever blir intresserade. Lösningen nu är annars att samarbeta, så att stämmorna blir besatta, säger Lars Eklund.
Precis. Det är övningskväll i Kulturhuset Björnen i Åstorp när vi tittar in. De stolta kårerna träffas två gånger i veckan sedan några år och turas om – varannan gång i Åstorp, varannan i Bjuv.

Här finns Rustan Svensson som spelat i 55 år och även är aktiv i en pensionärssextett i Helsingborg och bredvid honom med trumpeten i högsta hugg sitter den verklige veteranen, Sven-Erik Andersson, 81.
– Jo, de påstår att jag varit med sedan 1951, och det kan jag nog inte förneka, säger han.
Sune Rosenkvist och Pia Ahlberg heter de respektive ordförandena, som representerar två generationer musiker. Sune började spela i Åstorp innan Pia var påtänkt.
Håkan Wijk tog över dirigentpinnen i Bjuv för drygt elva år sedan. Han började själv spela trumpet i orkestern som nioåring.
– Det är inte lätt med nyrekyteringen. Allra värst är nog att hitta tubaister... och folk som spelar trumma.
Så höjer han taktpinnen.
– Vi börjar med ”Lago Maggiore”, säger Håkan Wijk.
Två Söderåsenkårer klämmer i och Kulturhuset Björnen fylls av en tysk 50-talsdänga av Heinz Woezel – om längtan till en avlång gränssjö i bergstrakterna mellan Schweiz och Italien.


De trummar och blåser... och planerar. Sune Rosenkvist och Pia Ahlberg är ordförande i Åstorps respektive Bjuvs musikkårer.

De trummar och blåser... och planerar. Sune Rosenkvist och Pia Ahlberg är ordförande i Åstorps respektive Bjuvs musikkårer.

Bas och batterist. “Trumslagare är nästan värst att hitta, så jag får väl hålla på”, säger alltid slagfärdige veteranen Sune Rosenkvist.

Bas och batterist. “Trumslagare är nästan värst att hitta, så jag får väl hålla på”, säger alltid slagfärdige veteranen Sune Rosenkvist.

I begynnelsen

Bjuvs musikkår bildades den 22 augusti 1882. Nils Risberg tog initiativ och musikfanjunkare Nils Persson ledde pionjärsextetten. Höganäsbolaget köpte instrumenten till medlemmarna och kåren debuterade på juldagsmorgonen i Bjuvs kyrka.
Åstorps musikkår har sitt ursprung i Hyllinge-Nyvångs musikkår, som startade 1898.

Publicerad 03 May 2017 10:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag