Emilia, 3, hittades av en man som liknar Owe

Dramatiken slutade lyckligt

LJUNGBYHED. Under tisdagskvällen bestämde sig treåriga Emilia Brådd från Ljungbyhed att vidga sina vyer och ge sig ut på upptäcktsfärd. På väg till den tilltänkta lekplatsen passerade hon bland annat den hårt trafikerade 108:an. Men det som kunde ha slutat illa blev istället en solskenshistoria. Allt tackvare två vardagshjältar som kom till undsättning.
Klockan var strax innan 18 på tisdagskvällen när Jenny Brådd och hennes man till sin förfäran upptäckte att deras treåriga dotter Emilia inte längre var kvar i trädgården. De började söka igenom tomten och bostaden, men utan resultat.
– Min man gav sig ut och letade och jag skickade Emilias storebror till lekplatsen för att se om hon möjligen gått dit, säger Jenny Brådd.
 Strax därefter kom sonen tillbaka och berättade att en bil plockat upp hans pappa.
I bilen satt ett äldre par som en stund tidigare fått syn på den lilla flickan, som kom gående längs vägen.
– De pratade med henne och hon pekade på ett hus där hon sa att hon bodde. Men så såg de att hon inte alls gick till huset hon pekat på. Då de inte kände igen henne bestämde de sig för att vända och se vart hon hörde hemma, berättar Jenny Brodd.
På vägen tillbaka mot flickan mötte de den förtvivlade pappan.
– Emilia hade då hunnit korsa den trafikerade 108. Tack vare dem slutade det hela lyckligt och vi ville tacka dem för hjälpen. Problemet var att min man inte tänkt på att fråga efter namn i den pressade situationen. Han kunde heller inte beskriva hur de såg ut, säger Jenny Brådd.
Någon som dock varit mer uppmärksam var 7-åriga Alexander, som berättade att mannen som plockade upp hans pappa såg ut som Owe Thörnqvist och att kvinnan hade rött lockigt hår.
Tackvare den målade beskrivningen och en efterlysning i P4 Kristianstad under morgonen fick familjen till slut veta att det var Ulf och Laila Svensson som lokaliserat deras dotter.
– Vi kände direkt att något inte stod rätt till när vi såg den lilla flickan, så vi vände tillbaka och fick syn på pappan, berättar Ulf Svensson, som i direktsänd radio fick ta emot mamma Jennys tack.
– Det kändes bra att få veta vem de är och tacka dem ordentligt. Det utvecklade sig till en riktig solskenshistoria. Vilken tur att det finns hederliga människor som tänker på andra. Det är inte alla som hade stannat och engagerat sig, säger Jenny.
Vad beträffar likheten mellan Ulf och Owe råder delade meningar.
– Jag har väl samma ljusa skägg och hår, men det är väl allt, säger Ulf skrattande.

Publicerad 16 March 2017 10:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag