AA-satsning lockade anhöriga till gemenskapen

"Missbrukaren måste själv ta konsekvenserna, det är enda chansen att nå en förändring"

Av
PER OHLSSON

KLIPPAN. Tanken var att locka nya medlemmar till Anonyma alkoholister (AA). I stället var det anhöriga som nappade. Nu växer den aktiva AA-familjen med systergruppen Al-Anon.
”Karin” och ”Kajsa” har lång erfarenhet av medberoende, som anhöriga till missbrukare. De har suttit på alkoholkliniker och de har sett hoppet tändas på behandlingshem och släckas igen, och de har anklagat sig själva.
– Det är en familjesjukdom. Både min bror och min man är alkoholister och mycket i mitt liv handlade om förnekelse. Det var inte förrän jag lärde mig sätta gränser som  vi började närma oss problemet, berättar Karin.
 
I Klippan har anhörigföreningen Al-Anon funnits i omgångar. Nu är det dags igen.
– AA har stark bas här sedan drygt 20 år, med tre möten i veckan. När vi drog igång våra informationsträffar nyligen märkte vi att behovet av en anhöriggrupp fanns. Själv har  jag lärt mig mycket genom åren. Jag levde i en bubbla – i ett liv av kontrollbehov och självömkan. Man kan aldrig tvinga någon att bli nykter, men man måste lägga ansvaret i knät på den som dricker. Inte ljuga för att skydda.
Kajsa fortsätter:
  – Det håller inte att städa upp och backa partnern hela tiden, som att ringa jobbet och komma med någon dålig förklaring. Missbrukaren måste ta konsekvenserna, det är enda chansen att nå en förändring.
 
De berättar om ett exempel. Om en kvinna som till slut tröttnade och tog med sig barnen och flydde över helgen. För att bryta mönstret och få partnern att reagera, kanske få ångest och i bästa fall sluta supa. När de återvände hem konstaterade hon att mannen inte ens märkt att han varit ensam hemma.
Kajsa berättar vidare om sin egen uppväxt i en dysfunktionell familj.
– Det kan verka konstigt att jag ändå valt män med missbruksproblem, precis som att jag kan hantera kaoset, konstaterar hon.
– Jag sökte mig hit för att få tips och råd för hur jag skulle få honom nykter. Men jag fick inte den hjälpen – i stället kunde jag se hur mitt förflutna påverkat mig. Många tror att det är något religiöst det här med 12-stegsprogram och en större kraft. Men det handlar om vad man gör det till.
 
 
 

MÖTEN FÖR MEDBEROENDE

Vad: Al-Anon anhörigmöte.

När: Torsdagar klockan 19.

Var: AA-lokalen Ängelholmsgatan 5, Klippan.

Publicerad 23 February 2017 09:22

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag