”Det satt en ängel i mitt kök – vad hade jag för val?”

Liftar sig fram genom Sverige för att sprida glädje

SKÅNE. Klädd i vacker vit ängladräkt liftar han sig fram genom Sverige. Längs vägen får han sällskap av människor han möter. I dag är det en glad trio som sätter kurs mot Ystad innan färden åter går norrut.
Det är omöjligt att inte dra på smilbanden när man möter dem, klädda i änglavingar och med gitarren i högsta hugg.
För 23-åriga Ylva Reinertz från Löderup är det premiär. Hon har aldrig förr rest som liftare och hon ser fram emot vad de kommande veckorna kommer att erbjuda.
– Jag vill lära mig hela liftkonceptet och bara uppleva. Det blir ett äventyr. Ett sätt att lära känna mig själv, säger hon.
Vid sin sida har hon två lite mer rutinerade liftare, rumskamraten Lova Brodin och den nyvunna vännen, nakenmodellen Mathias Risberg.
– När jag kom hem i går satt det en ängel i mitt kök. Så vad hade jag för val. Vi gjorde en deal, han hjälpte mig att slutföra mitt examensarbete i natt och jag liftar tillsammans med honom de närmaste två veckorna, berättar Ylva Reinertz, som efter resan ska börja sin första tjänst som förskolelärare i Malmö.
Både Lova och Mathias har liftat mer eller mindre regelbundet de senaste åtta åren. För Lova har det blivit mest på vinterhalvåret då det är lite mindre jobb på hennes företag, men för Mathias är det en livsstil och en ständigt pågående resa.
– Jag är en nomad och har ingen fast adress. Men jag har många hem. I Malmö har jag åtminstone två platser att sova på och i Stockholm och Göteborg ett tiotal i varje stad, berättar han.
Lokaltidningen har vid flera tillfällen tidigare berättat om Mathias och hans händelserika vardag, bland annat när han liftade sig fram i brudklänning eller när han var med i tv-programmet Outsiders.  
Sedan 3 januari är det dock roadtripp genom Sverige med änglavingar som gäller.
– Jag vill sprida min livsstil och lära andra att lifta. För att lyckas som liftare gäller det att vara dressed for success, som jag brukar säga. Står man som ängel, med ett brett leende i ansiktet och liftar så ökar klart chanserna att folk stannar.
Varför just änglar?
– Änglar är en sådan positiv symbol och dessutom utför vi goda handlingar under vägen. Kanske kan vi göra någon annans dag lite bättre.
Att våga bjuda till som liftare är viktigt, menar Mathias.
– Det finns vissa regler som man måste förhålla sig till. Som liftare betalar man genom att vara social och ett vaket stöd åt den som kör. Man får aldrig någonsin sova under en färd om man inte är flera som liftar. Då kan man sova i skift.
Vad ska man mer tänka på för att klara sig som liftare?
– Stå på en plats där det passerar många. Le. Och rör på dig. Att hoppa är ett bra sätt att visa att du är nykter. Jag brukar alltid tänka på bilen som en person och möter den på samma sätt.
Om man plockar upp er i bilen de närmsta dagarna vad kan man då vänta sig tillbaka?
– Sång och musik, men även lite annat spännande. Vi håller på med meditation och Acro Yoga i vanliga fall och det hade varit kul att dela med sig lite av våra kunskaper på resan, säger Ylva och Lova.

På väg mot Ystad blev det en avstickare till Lokaltidningens kontor där det bjöds på både skönsång och akrobatik.

På väg mot Ystad blev det en avstickare till Lokaltidningens kontor där det bjöds på både skönsång och akrobatik.

Publicerad 10 January 2017 12:48

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag