Tvingades amputera pojkes ben efter raketskada

Ytterligare restriktioner för fyrverkerier införs nästa år

LUND/MALMÖ.  När en 13-årig pojke förlorade benet efter att en raket exploderat inne i hans lår fick de behandlande läkarna nog och började kämpa för ett förbud mot de kraftigaste typerna av raketer. Det gav resultat och nu skärps direktiven ytterligare för användning av pyroteknik.
– 2017 försvinner även så kallade miniraketer på små röda pinnar eftersom de är oerhört oberäkneliga och ofta orsakar skador på exempelvis ögon. Dessutom ska alla fyrverkeripjäser vara CE-märkta senast 5 juli 2017, säger Nie Shulin på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Sedan 2014 är raketer med större mängd krut än 75 gram förbjudna att använda utan tillstånd i Sverige. Det är en direkt konsekvens av den fruktansvärda olycka som inträffade nyårsnatten 2011 i samband med ett firande i Malmö.
Carl Johan Tiderius var ortopedbakjour den natten.
– Det som hände har påverkat mig starkt. Trots att jag vet att operationsteamet gjorde allt i vår makt för att rädda pojkens ben så var det en stor sorg att behöva amputera. Särskilt när något sånt här drabbar ett barn, säger han.
Det har gått fem år sedan då 13-årige Ali kom in till akuten i Malmö. En raket hade avfyrats mot honom och exploderat inne i hans lår. Muskulaturen var fullständigt söndertrasad, lårbenet av på tre ställen och all vävnad luktade bränt krut.
– Vi var chockade. Det var en fruktansvärd skada. Långt värre än vad någon av oss trodde var möjligt, säger Carl Johan Tiderius, som beskriver det mer som en krigsskada, än något man tror kan orsakas av en raket.
– Det såg ut som en granat hade exploderat. Ali höll på att förblöda och vi blev tvungna att amputera.
Den tragiska olyckan har dock kommit att ha stor betydelse i kampen mot de största och farligaste raketerna.
– Det var tack vare Alis skada som man fick upp ögonen för hur farliga fyrverkeripjäser verkligen är. Efter olyckan kallades Ali och jag, som behandlande läkare, upp till Stockholm till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De ville att vi skulle berätta om våra erfarenheter, berättar Carl Johan Tiderius.
För att klargöra hur en fyrverkeripjäs kunde orsaka så stor skada inleddes ett experiment där man använde grislår.
– Till en början kom man fram till att det inte var möjligt att en raket i den storleken skulle kunna orsaka så stora skador, men då ifrågasatte jag deras metod. Det visade sig att de genomfört experimenten genom att lägga raketen på låret, medan raketen i Alis fall sprängts inne i låret, i ett slutet utrymme, vilket borde göra sprängkraften mycket större. När myndigheten för samhällsskydd och beredskap sedermera gjorde om sina försök på detta sätt bekräftades det att skadorna blev just så omfattande som på Ali.
Att fyrverkerier över 75 gram inte längre får säljas för privatbruk tycker Carl Johan Tiderius känns bra.
– Den katastrof som drabbade Ali kan aldrig göras ogjord och han har fått betala ett högt pris för den lagändring som nu skett. Jag är stolt över att ha kunnat bidra och hoppas liksom Ali att liknande förfärliga skador nu kan undvikas när sprängkraften i raketerna minskat.
FOTNOT. Carl-Johan Tiderius har fortfarande kontakt med Ali som efter omständigheterna mår bra. Han är nu 18 år och pluggar IT i England.

Detta förändras till 2017

1. Från och med den 5 juli 2017 får inte miniraketer säljas till allmänheten

2. CE-märkning på fyrverkerier infördes den 4 juli 2010, men övergångstiden löper ut den 4 juli 2017, vilket innebär att alla fyrverkerier ska vara CE-märkta från och med den 5 juli 2017.

3. De som använder raketer med mer sats än 75 gram ska kunna visa intyg på att de gått en utbildning.  Gränsen på 75 g gäller endast raket, inte andra typer fyrverkerier. Det finns 5-6 vanligast typer som privata personer får använda utan tillstånd. En så kallad fyrverkeritårta får innehålla upp till 3 kg krut.

Publicerad 29 December 2016 05:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag