Nyårskrönikan:

Nu lämnar vi ett mörkt 2016

Av
Webbredaktionen

ÅRSKRÖNIKAN.  Så gick ännu ett år. Ett mörkt år som både började och slutade med terrordåd och som däremellan präglades av svarta rubriker om mord, skjutningar och bilbränder.  Men 2016 har även varit ett år av välvilja och glädje. Ett år där de små ljusglimtarna betytt mycket och där människor än en gång visat att vi tillsammans kan göra skillnad.
 
När samhället sluter upp
Tack vare ert engagemang och era generösa bidrag har vi under året lyckats uppfylla cancersjuka Alicjas högsta önskan om att få komma till Disney World i Florida. Vi har lyckats få hem både Mats Öberg som kollapsade på flygplatsen i Bangkok och Richard Rävengård som bröt naken under semestern i Turkiet.
I Oxie har vi samlat in pengar för att stötta restaurangägaren Joakim Chow som plågats av skadegörelse och hot efter att han satt ner foten mot traktens ungdomsgäng och i Ängelholm deltog hundratals i en kortege mot mobbning, efter att Lokaltidningen uppmärksammat 19-åriga Fanny Fallesens ovanliga diagnos.
Under året har vi också fått se flera hjältedåd. I Lanskrona tvekade inte hemlöse Bosse en sekund när treårige Alvin föll i vattnet och i Kävlinge räddade tjejerna Cassandra och Frida två hundar från att brinna inne, tack vare sitt snabba agerande.
För att inte tala om 20-åriga Linnea som satt utanför hisschaktet i två timmar och höll 89-årige Einar sällskap tills han kunde undsättas.
 
Även sportåret har bjudit på en hel del ljusglimtar
FC Rosengård inledde säsongen med sikte på sin fjärde raka SM-titel men förlorade guldet till ett mer jämnare och hungrigare Linköpings FC. När det gällde spelet i Europa gick det bättre och nästa år väntar kvartsfinal i Champions League för Rosengård mot spanska FC Barcelona.
Vi har också kunnat glädjas åt ett svenskt VM-silver i innebandy och flera bragder under OS i Rio, där flera skånska idrottare briljerade och Sverige kammade hem hela elva medaljer.
Ur skånskt perspektiv blev det både glädje och sorg för de allsvenska fotbollslagen. De himmelsblå firade triumfer med sitt 19 SM- guld medan HIF, efter 24 raka säsonger i högsta serien, skickades ner till Superettan av Halmstad BK.
I samband med HBK/HIF matchen utspelade sig en av säsongens största skandaler då flera maskerade HIF-supportrar rusade in på Olympias plan och attackerade spelare och ledare i Helsingborg.
Även de svenska mästarna förföljdes av problem. Stökigt utanför Stadion under och efter matcher, samtidigt som flera bengaler tändes, om och om igen. Spelaren Tobias Sana blev också attackerad av Göteborgssupportrar då han fick en smällare kastad på sig.
 
2016 - året då de ”stora” gick ur tiden
Internationellt har vi under året tagit farväl av flera stora ikoner som Bowie, Prince, George Martin, Leonard Cohen, George Michel och Carrie Fischer. Även på hemmaplan har journalistiken och nöjesutbudet blivit lite fattigare när Kjell Albin Abrahamsson, Freddie Wadling och Åke Cato lämnat oss.
 
Flugor har kommit och gått
I mars kunde Lokaltidningen som första tidning rapportera om medborgargardet Soldiers of Odin som patrullerade Trelleborgs gator. Strax därefter bildades lokalföreningar i flera svenska städer och skräckscenarier om hur högerradikala grupperingar höll på att ta över, målades upp. Men knappt hade de hårdhudade svartklädda kämparna hunnit skapa sig ett namn innan det blev tyst igen.
Ett drygt halvår senare var det dags för nästa fluga. Denna gång var det maskerade så kallade ”mördarclowner” satte skräck i sina omgivningar och gav en redan pressad poliskår tonvis med extra pappersarbete.
 
Bränder, mord och våldtäkter
Under sommaren var det bilbrännarna som gäckade polisen. På bara ett par veckor brändes ett hundratal bilar i Malmö och Helsingborg. I Lund, Mellanskåne och Blekinge plågades man av sina egna pyromandåd.
Under sommar och tidig höst skedde även en rad överfallsvåldtäkter i Kävlinge, Växjö och Malmö.
Och många är de relationer som under året slutat i fullständig tragedi.
I Malmö har polisen gått fullständigt på knäna till följd av ett stort antal mord och skjutningar. Under årets sista månader var belastningen så hård att det inte längre fanns några mordutredare att tillgå. 
 
Poliskris och vårdkris
Att polisen under året genomgått en stor omorganisation har nog inte undgått någon. Det som skulle göra allting bättre, havererade snabbt och skarp kritik har under året riktats mot såväl regionpolischefen Annika Stenberg som rikspolischefen Dan Eliasson. 
Polisen är tyvärr inte ensam om att se tillbaka på 2016 som ett turbulent år. Inom Region Skåne har det också stormat ordentligt. Lagom till det nya årets början kommer sjuksköterskor och barnmorskor i såväl Malmö som Helsingborg att avsluta sina anställningar i protest mot den ohållbara arbetssituationen.
 
De fruktade sjukorna
Under sen höst konstaterades fågelinfluensa i Malmös parker och tusentals höns fick avlivas efter att smittan konstaterats på en gård i Mörarp.
Sedan kom larmet om att Sverige inte längre kan anses vara fritt från rabies – ett påstående som publicerades i ett pressmeddelande från Uppsala universitet, men som snabbt togs bort. Redan dagen efter gick Folkhälsomyndigheten ut och förtydligade att det endast var antikroppar av sjukdomen som hittats i fladdermöss och att Sverige fortfarande är fritt från den fruktade smittan.
 
På nöjesscenen hyllades både nya och gamla stjärnor
Efter segern i Melodifestivalen charmade Ystadsonen Frans Jeppson-Wall  hela världen med sitt sneda leende och hans bidrag "If I Were Sorry" blev snabbt den mest nedladdade låten på ITunes och den mest streamade Eurovisionlåten på Spotify. Senare prisades Frans även med en Rockbjörn för ”Årets genombrott”.
Hasse ”Kvinnaböske” Andersson fortsatte även han att rida på framgångens våg efter sin melodifestivalsdebut året innan. Efter 24 album prisades han under 2016 äntligen med en Grammis.
Sist men inte minst plockade skånska Rebecka Karlsson från Ekeby hem den åtråvärda andraplatsen i Idol. För visst är det så att det alltid går bäst för tvåan.
 
Snackisar
Årets stora följetong var utan tvekan Prins Oskars doppresent som stöttes och blöttes under flera månader. Landshövdingen Margaretha Pålsson ville ge lillprinsen och hertigen av Skåne en naturlekplats på Söderåsen, vilket republikanska föreningen satte sig emot. Flera kommuner avstod att bidra och de få som gav en slant fick repressalier i efterhand.
Årets stora spelning ägde rum på tallriken i Malmö under augusti då Avicii gjorde sin sista spelning i norden inför en rungande Pildammspark.  Och i december hamnade den lilla staden i norr (Malmö) åter i världens blickfång då världens minsta restaurang öppnade på Bergsgatan.
 
Lokaltidningen tackar alla våra läsare för att ni följt oss under detta händelserika år. Nu tar vi nya friska tag inför 2017.  
 
 

Publicerad 28 December 2016 10:46

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag