SNOKA. Varje dag ringer människor till Stefan, för att de tycker att det verkar spännande att vara privatdetektiv. Han får ofta förfrågningtar om att ta emot praktikanter, vilket han dock aldrig gör på grung av säkerhetskäl.
FOTO: Åse-Marie Nilsson

SNOKA. Varje dag ringer människor till Stefan, för att de tycker att det verkar spännande att vara privatdetektiv. Han får ofta förfrågningtar om att ta emot praktikanter, vilket han dock aldrig gör på grung av säkerhetskäl. FOTO: Åse-Marie Nilsson

Yrke:

privatdetektiv

ÖRKELLJUNGA. Nattliga övervakningar, avlyssning och skuggning. Att vara privatdetektiv är både spännande och omväxlande, tycker Stefan. Trots att det ofta innebär en lång väntan i bilen på att något ska hända.
Stefan driver Detektivbyrån i Örkelljunga. Han vill inte uppge sitt efternamn. Inte heller berättar han för andra vad han gör.
- Jag brukar säga att jag är konsult. Det är bara den allra närmaste kretsen som vet vad jag egentligen gör. Av mina två barn har jag bara berättat för mitt äldsta vad jag arbetar med.
Stefan har varit privatdetektiv i drygt 15 år. Tidigare arbetade han på en fabrik, men hade länge drömt om att bli detektiv. Han är mycket teknikintresserad och driver även en butik för larm och säkerhetsutrustning.
Uppdragen varierar. De kan handla om allt från otrohet till företag som vill granska sina anställda, att deras cv stämmer, att de inte arbetar extra någon annanstans eller stjäl. Andra vill kontrollera konkurrenter, hur många anställda de har och om dessa arbetar svart. Däremot tackar Stefan nej till uppdrag som involverar barn eller kvinnor som rymt, eftersom det är känsligt och svårt.
Att avlyssna mobilsamtal och att läsa någon annans sms är de två vanligaste förfrågningarna han får. Båda är olagliga, om man inte har abonnentens medgivande eller samäger mobilen som ska avlyssnas. Då räcker det med den enes medgivande. Detsamma gäller för att läsa mejl eller placera en gps-sändare i en bil.
-Jag ligger på gränsen hela tiden. Jag satte en spårningsutrustning på en tjänstebil och frågade en polis jag känner om det var lagligt. Han sa att det är ett gränsfall och då valde jag att göra det.
För att komma åt sekretessbelagd information, så som deklarationer, är hans taktik att köra på som en ångvält. Han pratar fort i telefon, efter ett manus, och låtsas ofta vara journalist.
-Det gäller att prata omkull den andre så att den inte hinner tänka efter vad det egentligen är jag frågar efter. Om det inte funkar ringer jag en annan handläggare på Skatteverket och gör samma sak.
Sunt förnuft och att hålla sig kall är viktiga egenskaper i yrket, anser han. Om någon man förföljer plötsligt vänder sig om gäller det att inte reagera.
Trots att det är ett ensamt yrke och att många timmar tillbringas i en bil, tycker Stefan att det är både intressant och omväxlande att arbeta som privatdetektiv.
- Det är spännande att springa runt på nätterna och att krypa under bilar. Men visst, jag blir ofta förkyld. Jag försöker också ha någon att hjälper till med övervakningen varannan dag.

Publicerad 23 August 2010 09:56