FRIHET. Tobias Schildfat tror inte att pengar är lösningen på allt, men medel till mycket. Bland annat leder det till oberoende och att man i högre grad kan välja vad man vill lägga sin tid på. Syftet med boken han skrivit är att fortbilda människor och visa hur relativt enkelt det är att skapa sin egen pengamaskin. ”Vägen till din första miljon” var den femte mest sålda boken av alla facklitterära böcker under maj månad och har sålt i cirka 10 000 exemplar.
Foto: Åse-Marie Nilsson

FRIHET. Tobias Schildfat tror inte att pengar är lösningen på allt, men medel till mycket. Bland annat leder det till oberoende och att man i högre grad kan välja vad man vill lägga sin tid på. Syftet med boken han skrivit är att fortbilda människor och visa hur relativt enkelt det är att skapa sin egen pengamaskin. ”Vägen till din första miljon” var den femte mest sålda boken av alla facklitterära böcker under maj månad och har sålt i cirka 10 000 exemplar. Foto: Åse-Marie Nilsson

"Alla kan bli miljonärer"

Den finansiella industrin tjänar på folks okunskap

NÄRINGSLIV. Alla kan bli miljonärer. Vad som krävs är uthållighet och några sparade hundralappar i månaden. Det menar Tobias Schildfat, som i sin bok vill tipsa om hur man gör.
-Det jag har gjort kan i princip vem som helst göra, men väldigt få känner till det. Hur man smart bygger sin ekonomi är inget som man lär sig, inte ens om man pluggar ekonomi. Det finns en stor finansiell industri som tjänar pengar på folks okunskap och det vill jag ändra på, säger Tobias Schildfat.
Tobias Schildfat, uppvuxen i Bjuv, har skrivit boken " Vägen till din första miljon- alla kan bygga en egen pengamaskin". Om fler bygger sina egna pengamaskiner blir det en värld av större oberoende och frihet, menar han.
-Många tror att detta är ett vinna-förlora-spel, men det är ett plussummesspel. Ju fler som investerar på börsen desto fler företag kan växa. Det innebär att kakan växer och blir större. Det är det som är det fina, säger Tobias Schildfat.

Rekommenderar investmentbolag

Det krävs dock uthållighet och att man skapar ett överskott varje månad. Några sparade hundralappar i månaden blir till tusenlappar. Dessa investeras i aktier, eftersom avkastningen är mycket bättre än på banken.
-Om man tror att samhället kommer att fortsätta att utvecklas, då tror man också på aktiemarknaden. Låt säga att man sätter undan 14 000 om året och att det ökar med 15 procent. Efter 17 år har man en miljon. Pengarna är dina och inte låsta som till exempel pensionsförsäkringar är.
Tobias Schildfat rekommenderar att satsa pengarna i investmentbolag, eftersom man slipper avgifter, får utdelningar varje år och riskerna sprids. Dessutom växer dessa bolag mer än börsen i snitt. Däremot avråder han bestämt från fondsparande, som brukar vara bankernas rekommendation.
-Bankerna tjänar på att föreslå fonder. Deras avgifter verkar kanske inte så höga, men år ut och år in blir det mycket pengar. Pengar som man hade kunnat använda till något annat.
Hans egen pengamaskin började med två aktier i julklapp av mormor och morfar när han var 15 år.
- Över tiden har det gått upp och ned. För utdelningarna har jag ibland köpt fler aktier, ibland gjort något kul för dem. Jag hade aldrig orkat hålla på med det här om det inte gett mig något.

Publicerad 14 June 2010 13:17